İçeriğe geç
Ana sayfa » Senaryo Formatı

Senaryo Formatı

Senaryo Formatı

Senaryo FormatıHepimizin bildiği üzere sahne sanatları belirli bir yazılı metne bağlı olarak gerçekleştiriliyor. Tabii bu bir senaryoya bağlı olarak ilerlemek durumunda ve senaryo formatı bu yazılı metnin belirli bir disiplin çerçevesinde işleyişini sağlıyor.  Peki her yönüyle mükemmel bir senaryo nasıl kaleme alınmalı veya formatı nasıl ilerlemeli. Dilerseniz hep birlikte bu soruların yanıtlarını arayalım. Öncelikle bir prodüksiyon projesi açısından düşünüldüğünde senaryo neden önemlidir sorusunun yanıtı bulunmalıdır. Elbette senaryo hangi formatta yazılırsa yazılsın açıklayıcılık ve sadelik ön planda tutulmalıdır. Aksi durumda yönetmen set ekibi veya oyuncular görevlerinde karışıklık yaşarlar ve özellikle oyuncular repliklerinde verimli olamazlar. Aslında prodüksiyon bir bütün olarak değerlendirilir ve senaryonun gücü bu bütünün başlangıç noktasını oluşturur

Yapımcı Firma ve Senarist Koordineli Çalışabilir

Tabi prodüksiyonun söz konusu olduğu bir projede işin bir de mali boyutunu hesaplamak gerekiyor. Dolayısıyla yapımcı firma ve senarist koordineli bir şekilde çalışarak eseri şekillendirdiğinde en azından büyük mali yük gerektirecek bir harcama yapmaya gerek kalmayabiliyor. İsterseniz şimdi de senaryo formatı konumuza kaldığımız yerden devam edelim. Çeşitli yazım formatları olmasına rağmen ağırlıkta 2 tür senaryo formatından bahsetmek mümkündür. Amerikan formatı ve Fransız formatı olarak literatürde yer alan bu formatlardan Amerikan formatı ülkemizde en yaygın şekilde kullanılan senaryo format tipidir. Bunun nedeni aslında Amerikan formatının yazımının son derece kolay olmasından kaynaklanır. Çünkü diyaloglar ve tretmanlar alt alta yazılır ve senaryo yazarı hız kesmeden akışı yakalar. Ancak bu format tipinin çok önemli bir dezavantajı gözden kaçırılmamalıdır. Bu dezavantaj önemli miktarda karmaşaya yol açması ve kolay anlaşılır olmamasıdır.

En İyi Senaryo Yazarı Unutulmaz Eserlere İmza Atandır

İzninizle bu noktada bir kavram yanlışlığına değinelim. En iyi senaryo yazarı pahalı bir yapımda yer alan yazar değildir. Önemli olan hikayesi ile kurgusu montajı, Prodüksiyon gücü senarist yazarın rolü ve oyuncu performansıyla bir bütünü yakalayabilmektir. Bu nedenle senaryo formatı ne şekilde yazılırsa yazılsın kaliteli bir aktarım yakalanamadığı sürece maalesef başarısızlık kaçınılmaz olacaktır. Keza seyircinin ilgisizliği başarısızlığın en önemli göstergesi olarak kabul edilmelidir. Lütfen profesyonel anlamda senaryoların kaleme alındığı web sayfamızı yakından takip etmeyi unutmayınız. Esenlikler diliyoruz. Senarist yazarımıza linkten ulaşabilirsiniz.

“Senaryo Formatı” hakkında 1 yorum

  1. Geri bildirim: Senarist

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now ButtonKitap Tanıtım Hemen Ara